Поръчахме от ваксините на АстраЗенека, защото първи започнаха изпитания. Това обясни премиерът

...
Поръчахме от ваксините на АстраЗенека, защото първи започнаха изпитания. Това обясни премиерът
Коментари Харесай

Ще поръчаме и от руската ваксина, ако Европа я разреши, обеща Борисов

Поръчахме от ваксините на " АстраЗенека ", тъй като първи започнаха тествания. Това обясни премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където е на посещаване дружно с министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов и зам.-министъра на районното развиване и благоустройство Николай Нанков. Там е и ръководителят на Българската организация на заведенията Ричард Алибегов.

Той направи коментара във връзка вчерашното му разпореждане временно да се приключи имунизацията с препарата на " АстраЗенека " след смъртен случай у нас, часове след слагане на доза от него. Ден по-рано 10 европейски страни също преустановиха краткотрайно ваксинирането с " АстраЗенека " след докладвани обособени случаи на тежки нежелани реакции. Първият бе в Австрия, където също бе регистриран смъртен случай в резултат на белодробна емболия няколко часа след слагане на ваксина на " АстраЗенека ". Има информации и за два смъртни случая в Италия. Европейската организация по медикаментите стартира подробна инспекция дали има причинно-следствена връзка сред слагането на имунизацията и съдбовните реакции. Междувременно австрийският здравен регулатор излезе с публично мнение, че не е открита такава, а СЗО също предложи имунизацията с препарата да продължи.

България е поръчала 4 млн. дози от имунизациите на " АстраЗенека ", само че страната ни заплаща единствено за доставени ваксини. Ваксините не са платени авансово. " Имаме уверения, че до сряда ще минат всички проби. ", означи Борисов през днешния ден.

Той добави, че след имунизациите на " АстраЗенека " страната ни е поръчала 1 млн. дози и от имунизациите на " Пфайзер ", а по-късно още 2,9 млн. дози. Поръчани са ваксини и от " Модерна ".

" Разликата в цените не е дребна. Ако едната е няколко единици $, другата е 1-15 от горната страна. Търговската война сред фирмите е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лв., а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето? ", запита Борисов. Не бива да позволяваме геополитически ползи и търговски войни да пречат на имунизационната акция у нас, заключи той.

Ако съветската ваксина бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите, България ще купи и от нея, увери министър председателят.  " Не че ние не сме задоволително близки и с Китай, и с Русия, само че в Европейски Съюз могат да се слагат единствено ваксини, утвърдени от Европейската организация по медикаментите ", сподели Борисов. " България постоянно е водила доста мирна политика, само че на територията на Европейски Съюз могат да се слагат ваксини, утвърдени единствено от ЕАЛ. Затова в Чехия Народното събрание не позволи, в Словакия министърът на опазването на здравето си подаде оставката поради съветската и китайската ваксина. Ние постоянно сме били дисциплинирани членове на Европейски Съюз и съблюдаваме разпоредбите “, добави той.

„ Ако съветската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде утвърдена, по-късно Комисията отиде и ревизира по какъв начин се създава и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската към момента не е подала документи в ЕАЛ. Това е доста контролиран пазар на медикаментите. Смея да кажа, че взаимни отстъпки в Европа с това не се позволяват. Така че тези апели за какво Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин?... Мога да се обадя, само че това няма да може да влезе в нашата мрежа, тъй като не е позволено от ЕАЛ и надлежно от българската. Стане ли позволено, незабавно ще предоставим на българите да избират. “, даде обещание Борисов.

Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, с цел да може да се позволи продължаването на имунизацията с " АстраЗенека " у нас, удостовери и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Няма терзания, че може да има някаква връзка сред поставената ваксина и гибелта на дамата в Пловдив, бе безапелационен той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР